A tojáshéj titkai – már vállalatok is érdeklődnek
A tojáshéj mostanra annyira kelendő lett, hogy már a vállalkozások is fantáziát látnak benne. Eddig is tudták, hogy magas kalciumtartalma miatt talajjavítónak is kiváló, de még akár takarmánynak is jó. Szakértők azonban csak mostanában ébredtek rá, hogy szerepet játszhat a biológiailag lebomló evőeszközök, tányérok gyártásában is, hiszen elődeinél egyrészt olcsóbb, másrészt a műanyag tulajdonságát sem változtatja meg.
Az is köztudomású mára, hogy a csak egyszerűen eldobott, a szelektív gyűjtőbe sem kerülő, nem újrahasznosított és nem is lebomló PET-palackok még fél évezred múltán sem jutnak vissza a természet körforgásába. Az is tény ugyanakkor, hogy nem az összes élelmiszer kerül mesterséges csomagolásba, mivel azok közül sokat jól védő, akár gyorsan lebomló csomagolásban vehetjük meg. Erre példa a banán vagy a narancs héja. Ezek nagyjából egy hónap, esetleg másfél hónap alatt bomlanak vissza. Mindenképp figyelmet érdemel azonban a tojáshéj, amely nemcsak egyszerűen eltűnik, hanem még a hasznunkra is lehet.
Élelmiszer kutatók szerint a tojáshéj magas kalciumtartalma miatt a talaj javítására is kiválóan használható. Azáltal, hogy bekerül a talajba, javítja annak vízáteresztő képességét, valamint szerkezetét. Az agrárium emellett még takarmány céljára is hasznosítani tudja. Növeli a takarmány kalciumtartalmát, ennek köszönhetően pedig minőségibb lesz a tenyésztett vágóállatok húsának összetétele. Ez a rendkívül fontos tulajdonsága egyébként az embernél vagy a házi kedvenceknél is megvan.
További felhasználási lehetőséget jelent a tojáshéjnak a biológiailag lebomló evőeszközök, tányérok gyártásában játszott szerepe. Igaz ugyan, hogy a biológiailag lebomló műanyagok – példának okáért a politejsav – hagyományos társaikkal ellentétben valóban lebomlanak a mikroorganizmusok, gombák, illetve algák segítségével, de mégis van egy nagyon komoly hátrányuk. Ez pedig a kereslet állandó növekedéséből fakadó folyamatos drágulás, aminek ellensúlyozására viszont lehetőséget biztosít a sokkal stabilabb árfekvésű és remekül lebomló tojáshéjőrlemény, amely akár már 20-30 százalékos adagolásban is megőrzi a műanyag tulajdonságait.
Persze nem a lebomló csomagolások területe az egyetlen, ahol a tojáshéj kulcsszerepet játszhat. A téma szakértői szerint minden szektornak meg kell lelnie az utat a fenntarthatóság irányába. Hiába léteznek például lebomló befőttesüvegek, ha egyszer rendelkezésünkre állnak a hagyományos jól bevált eszközök is. Az is a támogatás része, hogy amikor az egyik eltörik, akkor az nem a kommunális, hanem a szelektív gyűjtőbe kerül. A nem lebomló műanyagok esetében is léteznek használható megoldások: nem az a cél, hogy erdőn, mezőn vagy árokparton legyenek szétdobálva, ahol elcsúfítják a természetet és károsítják a természetet.